VEGANIZMUS ÉS NÖVÉNYI ÉTREND - TIPPEK AZ INDULÁSHOZ​

Eldöntötted, hogy váltani szeretnél?

Vannak, akik nem szeretik az állatokat. Nem biztos, hogy kezdetben valaki miattuk nyit a növényi étrend felé, ennek számtalan oka lehet, köztük környezetvédelmi és egészségügyi okai is. Abban azért egyetérthetünk, hogy nagyon sokan közülünk szeretik az állatokat, némelyikükkel megosztjuk az otthonunk, vigyázunk rájuk, beszélünk hozzájuk, ételt adunk nekik és családtagként tekintük rájuk. Kutyabarátként felháborodunk, ha valahol kutyákat kínoznak, vagy esznek, macskapártiként pedig összeszorul a szívünk egy-egy kóbor cicás hirdetés láttán. Szeretnénk mindegyiknek segíteni és kívánjuk, hogy boldog életet élhessenek ők is. Kutyák, macskák, csibék, tehenek, nyulak, malacok…. Mi a különbség köztük, ha az élethez való jogukról van szó?

A különbség az, ahogy mi látjuk őket, mert a társadalom, a hagyományok és szokások megtanítottak minket másként látni, pedig mindegyikük képes érezni. Elhittük, hogy teljesen rendben van az egyikre tárgyként tekinteni, a másiknak pedig otthont biztosítani. És ez nem helyes.

Miért?
Mert ha tudunk boldog és teljes életet élni, anélkül, hogy másoknak ártanánk… Akkor miért nem tesszük?

Miért vegán?

A veganizmus egy olyan életforma, mely arra törekszik, hogy amennyire csak lehetséges kizárja az állatok bárminemű használatát és csökkentse szenvedésüket. Vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert (hús, hal, tej, tojás, méz) nem használnak belőlük készített dolgokat (gyapjú ruha, bőrcipő, csont díszek stb.) és nem támogatnak állatokat kihasználó létesítményeket sem (SeaWorld, cirkuszok stb.).

10 tipp kezdő vegánoknak

Eldöntötted, hogy így szeretnél élni, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? A barátod most lett vegán és szeretnéd jobban megérteni az életmódját? Kattints a lenti videóra és hallgasd meg a tippjeim.

Sorrendben ezek lennének az én ’10 tippem/hogyan legyen valaki vegán’ és ezekről beszélek bővebben az alábbi videóban is:

1. Gondolkozzunk el azon, miért akarunk vegánok lenni
2. A vegánság nem egyenlő a tökéletességgel
3. Kutatómunka, fedezzünk fel más oldalakat és csoportokat, nézzük meg a dokumentumfilmeket
4. Keressünk valakit, aki támogat
5. Merjünk kisérletezni a konyhában, keressünk új recepteket
6. Fogadjuk el, hogy hibázni fogunk
7. Legyenek otthon alap élelmiszerek, amikhez mindig tudunk nyúlni
8. Együnk eleget, vigyünk be elég kalóriát, makro és mikrotápanyagokat.
9. Menjünk el vérvételre
10. Adjuk át az információt másoknak is

Ti mivel egészítenétek még ki ezt a listát? Milyen tippeket adnátok kezdő vegánoknak, nektek mi segített az elején?

Play Video

Hogyan spórolj vegánként?

Szeretnél spórolni a kaján? Eleged van abból, hogy havi több tízezret költessz egy hónapban? Üdv a körben! Részemről mindig havi 40.000 Ft alatt költök ételre, étteremben evéssel együtt, de van, mikor ez 20.000 Ft alá is csökken. Érdekel, hogyan csinálom? A videóból kiderül.

Play Video

Tippek reggelire

Mit eszel egy nap? – A legtöbbet elhangzott kérdés, mikor megtudják, hogy vegán vagyok. Növényi étrenden sokféleképpen lehet enni, olajmentesen, egészségorientáltan, junk food-on élve, gyümölcsevőként, stb. A veganizmus egy etikai mozgalom, azt gondolom mindegy ki, miért és hogyan eszik a növényi táplálkozáson belül, mindenki találja meg a neki megfelelőt. Az én étkezésem rengeteget változott mióta elkezdtem így enni. 

Öt csoportra osztottam a reggeli variánsokat, melyeket az alábbi a videóban nézhettek meg. Nektek mi a kedvenc reggelitek?

Play Video

Nóra vagyok, a “NoraSpiration – Boldogság növényi alapokon” Facebook és Instagram oldalak írója. vegán gasztroblogger és Youtuber. 89-ben születtem e csodás világra és 2015 márciusában váltottam, amit azóta is életem legjobb döntésének tartok. 

Megosztom a Cikket

Töltsd Le az Ingyenes Receptfüzetet

Recept Kategóriák

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .