A kevesebb sokszor több! A minimalizmus alapjai

A minimalizmus alapjai

Minden azzal kezdődött, hogy elindultam 6 hétre egy hátizsákos túrára, a kihívás pedig nem az út megszervezése volt, hanem az, hogy nem vihetettem többet, mint amennyi belefér a táskámban és még súlyban is passzoljon a reptéri ellenőrzésen. Elhihetitek megizzadtam, mire bepakoltam 😀 Miután hazajöttem átgondoltam miket használtam, és mi az amire semmi szükségem nem volt, mert persze sokkal többet pakoltam, mint ami ténylegesen kellett. Feleslegesen cipeltem. Szétnéztem a szobámban és megláttam mennyi cucc vesz körül, amiket soha nem is használtam, nem is terveztem, vagy már nem tetszik. Boldogan elvoltam a 6 hét alatt a zsáknyi ruhámmal is, a mosást könnyedén megoldottam és még jól is éreztem magam attól, hogy nem kellett sokat gondolkodnom a #mitvegyekmafel dolgon. A helyzetet fokozta, hogy akkoriban költöztem, érzelmileg is megterhelő időszak volt, túl sok felesleges dolgot cipeltem, minden tekintetben. Vettem egy mély levegőt és döntöttem: indulhat a szelektálás! Kb. 1-2 év alatt szanáltam ki mindent, rengeteg dolgot eladtam, adományoztam. Elkezdtem csereberélni, hiszen nem a pénz az egyetlen fizetőeszköz.

Miket szelektáltam? Ami már nem kellett, sose használtam, vagy azt se tudtam micsoda és hogyan került a szobámba. A hasznos, praktikus és használatban lévő tárgyakat megtartottam. A minimalizmus lényege nem az, hogy minél kevesebb cuccunk legyen és dobjunk ki mindent, hanem, hogy azokat a dolgokat tartsuk meg, amik valójában szükségesek. Szinte mindenkinél van otthon egy doboz, amiben “ezjólehetmégvalamire” dolgok vannak. Ezt a dobozt is megtarthatod, nem kell kidobni, nem kell tőle megvállni, főleg akkor nem, ha érzelmileg kötődsz hozzá. Nekem több év volt, mire kialakult, mi kell igazán, miket szeretek igazán, mind öltözködési stílusban, mind praktikusságot tekintve. Idővel te is látni fogod mi az amire tényleg nincs szükséged.

Gondolatok az öltözködésről

Létezik minimalista stílus, ami egyszínű, keresetlen, főleg fehér, fekete és szürke ruhákat foglal magába. Attól nem minimalista valaki, ha csak ilyen színű ruhákat hord. A ruhásszekrényed a szivárvány minden színében pompázhat minimalistaként. Az nem minimalizmus, hogy eladom a sárga pólom és veszek helyette egy feketét, kivéve ha a sárga pólóm sose hordtam, nem szerettem, a feketét pedig mintha rámöltötték volna. Nem a színeken és nem az öltözködésen múlik, hanem a hasznos-haszontalan dolgok közti különbségtételben.
Nekem nagyon tetszik a minimalista stílus és szinte kizárólag fehér, fekete, szürke, kék és rózsaszín ruháim vannak. Ez is egy hosszú folyamat volt, nem egyik napról a másikra változtattam mindent. A mai napig vannak ruháim, amik színesek, amiket – annak ellenére, hogy nem rajongok a színes dolgokért – azért tartottam meg, mert kényelmesek, hordom és szeretem őket.

Mi ebben a jó?

Felszabadul rengeteg tér! Sokkal jobban fogod tudni mi az, amid van, és hol vannak az otthonodban. Én speciel jobban is értékelem, amim van, mint előtte. Egyszerűsödik a házimunka, kevesebb portörlés, kevesebb mosás, mosogatás, időhatékonyabb. Kevesebb shoppingolás, kevesebb felesleges pénzkidobás dolgokra, amik nem kellenek, így több pénzed marad. Nálam a fizikai tér rendbetétele vonta maga után a lelkiét is, ami szintén hatalmas plusz.

Kezd el még ma, nézz körül a szobádban, vagy otthonodban és lomtalaníts! Tavaszi nagytakarítás kívül-belül.

Play Video

Nóra vagyok, a “NoraSpiration – Boldogság növényi alapokon” Facebook és Instagram oldalak írója. vegán gasztroblogger és Youtuber. 89-ben születtem e csodás világra és 2015 márciusában váltottam, amit azóta is életem legjobb döntésének tartok. 

Megosztom a Cikket

Töltsd Le az Ingyenes Receptfüzetet

Recept Kategóriák

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .