Rólam

Sziasztok!

Nóra vagyok, a “NoraSpiration – Boldogság növényi alapokon” Facebook és Instagram oldalak írója. vegán gasztroblogger és Youtuber. 89-ben születtem e csodás világra és 2015 márciusában váltottam, amit azóta is életem legjobb döntésének tartok. Egyik legnagyobb projektem a “Veganuár” ami egy 31 napos kihívás minden év januárjában.

Imádok fotózni, alkotni, jókat enni, segíteni, bátorítani. A másik nagy szerelmem az utazás és a konmari, melyekről többet a YouTube csatornámon találtok.

Mottóm: Boldogság növényi alapokon!

Vegán életmód

Célom régen is és most is, népszerűbbé tenni a veganizmust itt Magyarországon is.

Lépjünk túl a régi berögzült szokásainkon és merjünk váltani. Kicsit kell csak kinyitni a szívünket és utánanézni, hogy megértsük a növényi étrenddel ugyanúgy be tudunk vinni mindent, amire a testünknek szüksége van.

Minden életkorban és minden élethelyzetben, a megfelelően összeállított növényi étrenddel és némi vitamin kiegészítéssel minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk.

A veganizmus jóval többről szól, mint a növényi étrend, azonban azt gondolom az étkezés terén a legnagyobb a változás az egyén életében, a folyamat legtöbbünknél a tányérunkon kezdődik.

A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik – amennyire lehetséges és megvalósítható-, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának és kihasználásának minden formáját illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból, továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait.

Étkezési szempontból pedig kizárja az összes részben vagy teljesen állati eredetű alapanyagot. -The Vegan Society

Tehát röviden: Nem használunk, eszünk és hordunk semmilyen állati eredetű dolgot (bőr, gyapjú, tejtermékek, tojás, hús, méz, kármin, sellak stb.). Nem járunk állatokat kihasználó intézményekbe (cirkusz, delfinárium stb.)

A döntés már megvan, de nem tudod hogyan kezdj neki? Olvasd el ezt a cikkem.

Vajon egészséges maradok 100% növényi étrenden?
Ebben a videóban minden kérdésre választ kaptok.

Gyakori kérdések

Erre mindig azt mondom: Miért ne lennék vegán? Hiszen ez a logikus választás. Ha vegánként is lehet egészségesen élni, márpedig lehet, akkor miért éljek úgy, hogy másoknak feleslegesen ártok közben? Millió + egy ok van, amiért érdemes így élni, nézzétek meg bővebben a “Miért vegán?” vagy “Miért lettem vegán?” videóim!

Röviden: Igen. Bővebben: Mint minden életmód, vagy étkezési forma ez is attól függ, miket eszel. Ha bizonytalan vagy, nézd meg a Veganuár 
sorozatom Youtube-on, amiben külön kitérek a tápanyagokra, valamint kérd dietetikus segítségét, mert én tanácsot neked nem adhatok. Amit nagyon fontosnak tartok, a megfelelő étrend mellett, az a lelki “táplálék”, érezzük jól magunkat és törekedjünk egy minél teljesebb és boldogabb életre.

Nos ez mindig változó. Hatalmas a különbség a kezdeti vegán étrendem és a jelenlegi között. Ehhez hozzátartozik, hogy ez idő alatt az evészavarból is sikerült kigyógyulnom. A YouTube csatornámon közel 50 “Mit eszem egy nap” 
videót találtok, ami folyamatosan bővül!

Olcsóbb így élni, vagy sokkal többet költesz?
Ez attól függ, miket és mennyit eszel. Átlagosan egy hónapban 30-35.000 Ft között költök élelmiszerre, de volt, hogy 20.000 Ft-ból is kijöttem egy hónapban. Erről bővebben a “10 tipp hogyan spórolj vegánként” videómban beszélek.

A Veganuár kihívás alatt összeállítottam erről egy videót, melyett ide kattintva tudtok megnézni.

Lehet, hogy jobb életük volt, mint egy nagyipari üzemben élt állatnak, de ez nem jogosít fel minket arra, hogy elvegyük a csirkék tojásait, vagy a tehéntől a tejet. Nem nekünk “csinálják”, vannak finomabb növényi alternatívák és az a legjobb, hogy nincs is szükségünk rá, mert a fogyasztásuk nélkül is egészségesek maradunk.

Inkább kit. 🙂 Juhász Anita Diána oldalán, mindent, de tényleg minden információt megtaláltok az állatkisérletmentes és vegán kozmetikumokról. Szépségápolás témában az életmód menünél találtok tőlem írásokat.

Növényekből, honnan másból? 😉 Bővebben a fehérjebevitelről vegánként ebben a videómban, a szója téma pedig annyira megosztó, hogy külön videó készült róla, melyben Magyarvári Szilvi a Béke a tányéron dietetikusa és Varga Balázs sporttáplálkozási tanácsadó, az általatok feltett kérdésekre válaszol a szójával kapcsolatban.

Ha egyáltalán, semennyire sem nyitottak, akkor nagyon nehéz, csak azt tudom elképzelni, hogy vársz, míg anyagilag független leszel. Valamint ne add fel, ha többször szóba hozod, lehet nyitni fognak. Amennyiben nyitottak mutass nekik dokumentum filmeket, hívd el őket rendezvényekre, esetleg menjetek el közösen szakemberhez, aki segít a táplálkozás részében. Az étkezésbeli változások teszik ki a legnagyobb részét ennek az életmódnak, a szüleid pedig féltésből nem szeretnék, hogy elkezd ezt az étrendet, mert pl. azt gondolják nem maradsz egészséges.

Könnyedén. Az elején volt nehéz, nem értettem hogy-hogy nem látja a többi ember, amit én, aztán lenyugodtam. A témáról sokat lehetne még írnom, nézzétek meg ezt a videót “Erőszakos vegánok?!” címmel.

101 ok a vegánná válásra
Földlakók
A legjobb beszéd, amit valaha hallottál 
Illetve a rengeteg vegán témájú Facebook csoport és oldal, ahol feltehetitek a kérdéseiteket.